Volkswagen Fest 2k19

Letos si myslím, že se Volkswagen Fest přehoupnul do kategorie srazů, které se nevyplatí vynechat a kde si na své přijdou opravdu všichni. Tak se trochu ohlédněme za letošním Volkswagen Festem a při tom také trochu poodhalíme, co se chystá na příští rok...

 

Když jsem na naší první schůzce ohledně Volkswagen Festu v únoru pronesl: „A co když budou moci lidi vyhrát prostě a jednoduše auto?“, v tu chvíli jsem ještě nevěděl, co tahle jednoduchá otázka dokáže udělat. Začínali jsme o tom vést debatu. Samotný nápad bylo potřeba dopodrobna probrat a najít všechny skuliny. Od samotné realizace Brouka až po samotné losování. Samozřejmě nás napadaly otázky typu: Jak zaručíme, že nás nikdo neobviní z toho, že jsme s výhercem předem domluveni? Kolik do toho musíme dát peněz? Kde vůbec nějakého Brouka, který by byl podle našich představ, seženeme?

A začal takřka nekonečný maraton příprav. Najít Brouka se nakonec ukázalo jako ta nejsnazší část cesty. Nachystat ho tak, bychom se za něj nemuseli na Festu stydět a byla to výhra, na kterou bude každý moci být pyšný, to už byla úplně jiná záležitost. Myslím, že vzhledem k tomu, kolik bylo lidí u pódia při samotném losování, se nám to snad povedlo.

Od začátku jsme také řešili výhrady účastníků z minulého ročníku, kterých sice nebylo moc, ale jako organizátor, který do toho dává všechno, se snažím brát v potaz každou připomínku a prosbu.

Jak zajistit, že se lidé dozví o programu? Jak vyřešit otázku toho, že i když moderátor na pódiu mluví o registracích na sprinty, tak nakonec se najdou lidi, kteří o tom nevědí? Jak zaručit, že na Adélu a její stand-up show, přijdou lidi a nebudou sedět na kempovací ploše? Jasně, všichni mají vytištěný program, ale nenosí ho stále u sebe. Co ovšem lidé nosí u sebe, je mobilní telefon. A začali jsme opět hledat řešení. Jak už určitě víte, vsadili jsme na mobilní aplikaci. Podobně jako s Broukem, byla to pro nás velká neznámá se spoustou práce. Sehnat programátora, navrhnout grafiku, vymyslet obsah, všechno vymazlit a nakonec spustit. O tom, že i tohle zafungovalo jsme se pak přesvědčili přímo na Festu. Ozvalo se hromadné pínutí telefonu a spousta lidí se sborově podívala na displej. Registrace na sprinty teď. Tuto aplikaci určitě nemažte, budeme ji používat i na další ročníky a nejen k Volkswagen Festu.

Za další jsem přemýšlel jak se od ostatních srazů a automobilových akcí odlišit. Jak prostě a jednoduše udělat Volkswagen Fest jedinečný. Festivalem na který se jen tak nezapomene. Chtělo to něco, na co se člověk podívá a řekne si: „Jasný to je z Volkswagen Festu“! Festival je a bude pro mne oslava a k tomu patří barvy. Proč se držet u země a neudělat to prostě šílené. Byla modrá trička. Byla červená trička. Tradiční, základní, tuctové barvy. Pak byla schůzka a já prohlásil, že letos je prostě chci udělat fialová. Ano, opravdu fialová. Přál bych vám vidět pohledy lidí v místnosti. Fialová není úplně typická barva. Není, ale ke galaxy nálepce to bude parádní kombinace. Asi nemusím říkat, že mne pár lidí mělo za blázna. Ovšem srazolepka se opravdu povedla a je to věc, kterou nikdo nemá podobnou a jen ji vidíš z dálky, víš, kde ten člověk byl. Stejně tak tričko.

Minulý rok byl hrozně rychle vykoupen clubový shop. Ono to taky není jednoduché vyrábět věci s logem Volkswagenu, takže ani předmětů na prodej nebylo moc. Jsou na to nějaká pravidla a dávat na stánek to, co si můžete koupit všude, mi nepřišlo správné. A z jiné hlavy přišla věta : „Ale Volkswagen Fest, jakože samotné logo, je naše ne“? A začalo se hledat. Nevěděl jsem do čeho jdu, jestli to bude mít vůbec mezi vámi kupce. Jak to má vypadat, co od toho čekám. Ale jedno vám můžu říct, že hrnky během hodiny budou pryč, jsem nečekal. Že vykoupíte i lehátka byl úplný šok. Na příští rok to určitě ještě rozšířím o sluneční brýle, placatky a jiné věci, které jinde nekoupíte.

Další věc, která se oproti minulému roku vylepšila, byla zcela jistě tombola za 10 korun. Minulý rok tam bylo spousta věcí, které nebyly logované pod značkou Volkswagen. I to se letos podařilo zajistit a drtivá většina věcí nesla právě znak Volkswagenu. Od klíčenek, po polštářky, batohy, přívěsky, bloky a spoustu jiných věcí. Myslím, že za deset korun to bylo fajn a snad každý musel alespoň nějakou drobnost vyhrát.

Sprinty. Letos se museli mít šanci sklouznout úplně všichni, kdo měl zájem na ranvej přijet. Od rána, kdy se časomíra nachystala se jezdilo až do 4. až 5. hodiny odpoledne. Což je skvělé. Na příští rok se už jen doladí poslední kategorie, aby bylo vše spravedlivé. Takže s tím se na příští rok počítá. Další věcí byly poháry. I ty jme chtěli oproti minulým Festům posunout někam dál. Původní myšlenka zněla jednoduše – poháry uděláme z motorových pístů. Ale nakonec to byla snad větší starost, než Brouk a aplikace dohromady. Někdy se zdá, že motory padají, jak přezrálé švestky, ale sehnat dost pístů nebylo tak jednoduché, jak by se z toho mohlo zdát. Nakonec se to ale také povedlo a snad tento netradiční pohár udělal vítězům radost víc, než plastová napodobenina. Příští rok do toho půjdeme určitě znovu.

No a co samotné losování o Brouka? Takovou atmosféru, jakou jsme každý zažili u pódia, to napětí, to se jen tak nevidí. Byly to nervy do poslední chvíle. Ale nakonec si ho odvezl mladý Tomáš a je s ním spokojen a slouží mu dobře. Příští rok ho určitě zase uvidíme.

 
Tento ročník se tedy snad povedl a já už teď začínám plánovat všechno ohledně příštího ročníku.
#1000autnebonic2

Zdeněk Fišák

Přihlášení