Dokonalá viditelnost bez drátů v čelním skle - Volkswagen přichází s novinkou!

To, že se do čelních skel dávají dráty k jejich vyhřívání, není žádná novinka. Prostě přijdete k autu a funguje to na stejném principu, jako vyhřívání zadního skla. I tak ovšem musíte čekat, než led na skle rozmrzne a ruku na srdce, nikdy to není dokonalé a musíte vylézt z auta do zimy a sklo dočistit sami. Ten kdo nemá ani dráty v čelním skle musí použít škrabku na led nebo rozmrazovací sprej. A to nemluvíme o tom, jak dráty v čelním skle vadí řidičům, když jedou proti slunci těsně nad horizontem.

Volkswagen přišel s nápadem na tzv. chytré sklo s vodivou vrstvou stříbra v čelním skle, které si můžete za příplatek přiobjednat. Znamená to konec všem možným a nekonečným drátům, sklo se díky této technologii rozmrazí všude rovnoměrně a hlavně rychle. A jak to tedy funguje?

V čelním skle je tenká vrstva vodivého stříbra a požadovaná teplota pro rozmrazení čelního skla se dosáhne pomocí elektrického proudu, který je do této vrstvy stříbra vháněn. Bavíme se tu o spotřebě zhruba 400 až 500 Wattů a led na okně díky tomu rychle roztaje. Myslelo se i na stěrače. Ve spodní části skla jsou proto přece jen tenké dráty které slouží k tomu aby stěrače nepřimrzly k čelnímu sklu. Viditelnost z auta jimi však již není nijak omezena.

Nicméně, to není jediná funkce, kterou toto vylepšení má. V létě se totiž tato vrstva stříbra chová zároveň jako tepelný štít, který je schopen odrazit až 60% slunečních paprsků dopadajících na čelní sklo, a to v autě může znamenat až o 15 stupňů  rozdíl teploty ve srovnání s vozem bez podobné úpravy. V návaznosti na to lze předpokládat i nižší využití klimatizace a tudíž nižší spotřebu vozu, pokud bychom zacházeli až do takových detailů. Pokud klimatizaci špatně snášíte i po zdravotní stránce, bude tato novinka přínosem i pro Vás.

Volkswagen tento doplněk nabídne do většiny svých modelů,  a to pro Golf, Golf Sportsvan, Tiguan, Sharan , Passat a Passat Variant. Cena bude začínat na 340 eurech v závislosti na modelu. 

DB2017AU00164 small

Přihlášení