GTD střela a CarWars

Na akci CarWars 2017 Milovické války jsme dostali možnost si opět půjčit nového Golfa. Tentokrát to ale už nebyla žádná sranda, protože se jednalo o GTD. A jaký vlastně je?

Jedním slovem - silný. Opravdu silný. Je potřeba si hned na začátek uvědomit, že auto, které moc neváží, má pod kapotou ohromných 184 koní. To je už slušná porce koní na to si sem tam trochu překročit rychlostní limit. Nebo spíše vám to kolikrát ani nepřijde, že vlastně už jedete více než byste měli. V autě byla vyšší výbava. Takže digitální budíky nebo středový panel s 9,2 palcovou obrazovkou. Zkrátka to, co bylo v Golfu předtím. Jediný rozdíl byl opravdu jen ten výkon.

A ono to stačí. Auto samo o sobě na ECO mód už tak jde dost za plynem, ale pravda je, že nemáte pocit, že sedíte v nějakém sporťáku. Motor skoro neslyšíte, když chcete někoho předjet tak ho prostě přejdete bez jakékoli pompéznosti. Zkrátka na tento mód je auto jako každé jiné. Automat řadí v nižších otáčkách a pouze při sešlápnutí plynu na podlahu auto řadí třeba u čtyř tisíc otáček.

Sportovní mód. To už je něco úplně jiného. Auto jakoby se zblázní a dá vám opravdu pocítit veškerou sílu, kterou má. Že vám nepřijde 135 kW moc? V tomhle autě to stačí. Při podřazení auto začne řvát, motor se ozve s tím, že chce jet a vám nezbývá než auto opravdu nakrmit naftou do motoru. Prostě to jinak nejde. Tohle auto si přesně kvůli tomuhle pocitu koupíte. A pokud budete mít jako my u sekvenční převodovky na volantu i pádla, to auto vás nemůže nikdy omrzet. Pravda, řadící páky u volantu by mohly být trochu větší, ale celé je to o zvyku.

S čím jsem tedy já osobně bojoval, byl podvozek a 19 palcová kola. Podvozek byl opravdu hodně tvrdý a tak velká kola tomu opravdu nepomáhala. Na okresních silnicích musíte mít opravdu oči v pozoru, protože každou, ale opravdu každou, díru cítíte. Chvíli jsem jel po Praze i po kostkách a měl jsem pocit, že spíš jedu stavbou. Ale abych jen nehanil, v zatáčkách to drží jak přibité a je skoro nemožné se s tím dostat do situace, kdy vás podvozek zradí a ustřelí. Z fyzikálního hlediska to prostě ani není možné.

Také jsme se s autem byli podívat na akci, kterou pořádá CarWars, a to na Milovických válkách. Bylo nám dovoleno nafotit si auto na prázdné letištní ploše a také vám přinášíme fotky Volkswagenů, které jsme na místě viděli a vyfotili.

Přihlášení