Auto měsíce června

Při naší návštěvě v Praze jsme se domluvili na nafocení auta na měsíc červen. A že se bylo na co těšit. Daniel má totiž doma jako "rodinné auto", jak sám rád říká, svého agresivně vypadajícího červeného Golfa s úpravami od ABT. To jsme si prostě museli vyfotit. Opět přinášíme rozhovor.

Odkud jsi přijel?
Dorazil jsem z Benátek nad Jizerou.

Řekni nám více o té své střele. Kolik toho vlastně má pod kapotou?
Jde o Volkswagen Golf GTI 7. generace. Pod kapotou tu máme 162 kW (220 koní), motor má obsah 2.0 TSI a do toho všeho výbava GTI s doplňky ABT - laděný výfuk, přední spoiler, prahy, zadní spoiler, mračítka.

Jak dlouho auto máš?
Objednával jsem ho do výroby loni v létě - těsně před loňským Volkswagen srazem na Hosíně. Přebíral jsem ho v druhé půlce října.

Proč právě Volkswagen?
Dříve jsem byl fanoušek Suzuki, ale pak jsem dostal služební Volkswagen Passat 2.0 TDI 140 kW a zjistil jsem, že Volkswagen je trochu vyšší liga a chtěl jsem si pořídit soukromé auto, které by bylo ještě o něco silnější než služební. Takové Suzuki nevyrábí, tak jsem po výborné zkušenosti s Volkswagenem sáhl po Golfu GTI.

Jaké asistenční služby v tom jsou?
Standard GTI, nechtěl jsem nic více. GTI je sportovní auto pro zábavu, chci si v něm užívat řízení a nenechat si do toho kecat asistenty.

Takže si jízdu užíváš?
Volant, plynový pedál a řadicí páku ve tvaru golfového míčku a jedu.

Co výkon? Stačí ti?
Zatím stačí, byl jsem zvyklý na slabší auta. Až mi nebude stačit, tak asi sáhnu po Power Increasement kitu od ABT.

Je zábava to řídit?
Jasně! Nejraději mám okresky se zatáčkami, kdy na výjezdu ze zatáčky si užívám perfektní akcelerace za hlubokého zvuku laděného výfuku a pískotu turba.

Proč sportovní úprava a tento motor?
Golfů GTI 7. generace na našich silnicích sice moc nejezdí, ale chtěl jsem si ho ještě více ozvláštnit. Nyní si myslím, že je to celkem unikát na českých silnicích. Podobné doplňky od ABT jsem viděl na jiném autě jednou, ale to bylo na Worthersee GTI srazu v Rakousku.

Byl jsi tento rok na Worthersee?
O každoročním GTI srazu u rakouského jezera Worthersee se říká, že je to jeden z nejlepších automobilových srazů v Evropě. Toto asi mohu potvrdit. Tolik nádherně upravených aut na jednom místě jsem ještě neviděl. Kromě toho celá akce je podporována Volkswagenem, který tam každoročně prezentuje novinky. Letos tam byla celá paleta Golfů 7. generace po faceliftu včetně GTI a R. Dále tam byl představen nový model Up! GTI. Na místě se dá pořídit kromě výborných klobás, triček a GTI kolekce i spousta tuningových doplňků značek jako ABT nebo Oettinger, ale také náhradní díly na starší modely GTI a Brouků.
Doufám, že v příštím roce nás tam z Volkswagen clubu vyrazí více, abychom mohli uspořádat spanilou jízdu z ČR.

Takže spokojenost?
Ano. Doufám, že to vyplývá z předchozích odpovědí.

Přihlášení