I.D. CROZZ1 - Tváří se jako kupé ale je to SUV

Dojezd 500 km? Pohon všech kol? Autopilot? Nulové emise? To vše si slibuje Volkswagen od modelu I.D. CROZZ. Elektromobilu, jenž má brázdit naše silnice od roku 2020.


Ve Volkswagenu se dějí ale věci. Vyvíjí se totiž zcela nová řada avantgardních elektromobilů zatím označovaných jako I.D. Volkswagen nyní představuje své vize v Shanghai na výstavě Auto Shanghai 2017, která se koná od 19. do 29. dubna. Předseda představenstva společnosti Volkswagen Brand říká : "Do roku 2025 chceme jako značka zvýšit roční obrat mobilních elektromobilů na jeden milion. A v tom všem bude I.D.CROZZ hrát klíčovou roli, protože jeho výroba započne v roce 2020." I.D. CROZZ je koncipován jako čtyřdveřový vůz s elektrickým pohonem, který je jakousi kombinací kupé a SUV.

Poté, co byl v Paříži roku 2016 představen první člen rodiny I.D., přidal se k němu v Detroitu 2017 I.D.BUZZ a nyní se I.D.CROZZem rodinka rozrůstá v Shanghai o dalšího člena.

I.D.CROZZ byl koncipován jako sportovní vůz s pohonem všech čtyř kol, který je stejně působivý ve městě i mimo něj. I.D.CROZZ se může pyšnit výkonem o 225kW a maximální rychlostí 180 km/h, přičemž slibuje dojezd 500 km na jedno nabití akumulátoru. Právě akumulátor by měl hrát velmi důležitou roli v oblibě vozu, protože Volkswagen slibuje nabití 80% kapacity za pouhých 30 minut. A řekněme si na rovinu, že rychlost nabíjení a výdrž akumulátoru (potažmo dojezd vozu) bude v budoucnu jedním z klíčových atributů pro růst podílu elektromobilů na trhu. Dále se prý můžeme těšit na autopilota. K jeho aktivaci bude stačit podržet 3 vteřiny ruku na znaku Volkswagenu na volantu a následně už se nebudete muset o nic starat. Vše má být naprosto intuitivní a digitální. Autonomní řízení kráčí ruku v ruce s rozvojem elektromobilů a v době, kdy se vše propojuje se vším, je tohle logický krok. Ovšem do auta patří volant a volant patří do rukou řidiče. A protože my řídíme velmi rádi, doufáme, že ani na tohle Volkswagen v překotném vývoji nových technologií nezapomene.

Už na první pohled je zřejmé, že I.D.CROZZ je dalším přírůstkem do designové rodiny I.D. Jedním z dominantních vizuálních znaků je charakteristický design světlometů, kdy led svícení připomíná písmeno C. Interiér se pak zdá být opravdu prostorný a měl by nabídnout dostatek komfortu pro všechny pasažéry. CROZZ má přesto kompaktnější rozměry, než současné sériově vyráběné SUV značky. I.D. CROZZ totiž vychází z nové, inovativní, platformy pro novou generaci elektromobilů Volkswagen. Moduly náprav a poháněcího ústrojí jsou uloženy co nejblíže k okrajům vozidla a mají velmi kompaktní konstrukci. Akumulátory jsou dokonce kompletně integrovány do podlahy vozidla. Uspořádání sedadel pak umožňuje vysokou úroveň variability. Díky tomu vznikl optimálně využitelný prostor – velkorysý „open space" v novém designu, který boří hranice mezi segmenty.

Na budoucnost v podání Volkswagenu se tak můžeme určitě těšit.

01

02

03

04

Přihlášení