Volkswagen rozjíždí výrobu motorů v ruské Kaluze

Začátkem září otevřel Volkswagen nový závod na výrobu motorů, a to v ruském městě Kaluga, které leží jihozápadně od Moskvy. Celková investice byla vyčíslena na 250 milionů euro, ročně je v plánu vyprodukovat až 150 tisíc motorů a vytvoří se tak zhruba 400 nových pracovních pozic.

Slavnostnímu ceremoniálu, který probíhal dne 4. září roku 2015, přihlížel jak předseda vlády Ruské federace Dmitrij Anatoljevič Medveděv, tak řada dalších z vysoce postavených osobností. Konkrétně jde například o velvyslance Německa, vedoucí představitele společnosti Volkswagen a Škoda Auto nebo gubernátora Kalužského regionu.

Výstavba závodu trvala 3 roky, rozloha činí celkem 32 000m2 a k produkci motorů bude používáno těch nejmodernějších technologií. Co se týče konkrétních typů, které v tomto závodě budou vyráběny, jedná se o 1,6 litrové benzinové motory EA211 - jedny z nejmodernějších technologií motorů koncernu Volkswagen.

Ty jsou určeny do vozů Škoda Rapid a Volkswagen Polo, které se vyrábějí rovněž v Kaluze. Plánuje se však výroba motorů také do několika dalších automobilů (například Volkswagen Jetta, Škoda Octavia a Yeti), které se prozatím vyrábí v Nižním Novgorodu.

Nutno dodat, že Volkswagen se tak stal první zahraniční automobilkou s vlastním závodem na výrobu motorů v Rusku. Thomas Schmall, člen představenstva společnosti Volkswagen, vyzdvihuje prospěšnost této spolupráce: "Vývoj Volkswagenu v Kaluze, který započal vybudováním závodu na výrobu automobilů a pokračuje výstavbou závodu na motory, symbolizuje sílu tohoto regionu. Našim úmyslem je pokračovat v tomto vývoji i v budoucnu, protože v ruském automobilovém průmyslu spatřujeme značný potenciál."

Aby Volkswagen zajistil hladké a bezproblémové zahájení výroby, museli noví zaměstnanci projít komplexním školením. Jedním z výcvikových středisek byl také závod značky Škoda v Mladé Boleslavi.

Zdroj: Volkswagen

Přihlášení