Nový Sharan - Jako doma

V těchto dnech se do České republiky přivážejí první faceliftované modely Volkswagen Sharan. Kromě designových úprav se můžete těšit také na vyladěnější a úspornější motory, které by zároveň měly poskytnout vyšší výkon. Pojďme si shrnout pár klíčových vlastností nového Sharanu.

Panoramatické posuvné/výklopné střešní okno

Při jízdě automobilem se toho dá hodně objevit. Krajina, zvířata, lidé - a od teď také slunce, měsíc a hvězdy. To proto, že nový Sharan lze na přání vybavit velkým panoramatickým posuvným/výklopným střešním oknem s plochou 1,1 m2. Okno, které lze snadno otevřít až za úroveň druhé řady sedadel, zajistí v interiéru zcela výjimečnou světelnou atmosféru.

VW Sharan 1

Zcela sklopné sedadlo spolujezdce

Přestávka být prostě musí a zejména při cestování na dlouhé vzdálenosti. V takovém případě je praktické zcela sklopné pravé přední sedadlo, které je možné použít jako stůl. Pro linie Comfortline a Highline je to součást sériové výbavy. Obě přední sedadla jsou navíc výškově nastavitelná a vybavená bederními opěrkami. Avšak i v případě, že opěradlo sedadla spolujezdce nechcete využít jako stůl, jeho kompletní sklopení značně rozšiřuje možnost přepravy dlouhých a neskladných předmětů.

Klimatizace "Climatronic"

Vlevo, vpravo, vzadu. Plně automatická klimatizace "Climatronic" (výbava na přání) vytvoří v novém voze Sharan až tři klimatizované zóny tak, aby si řidič, spolujezdec a cestující na zadních místech mohli prostřednictvím oddělené regulace nastavit příjemnou teplotu. Senzor, jenž zabraňuje zamlžení oken zajistí, aby klimatizace byla využívána velmi efektivním způsobem.

Easy Entry

V novém voze Sharan mohou díky funkci "Easy Entry" pro usnadnění nastupování pohodlně zaujmout svá místa i cestující v třetí řadě sedadel. Opěradla vnějších sedadel druhé řady u volitelného šesti- nebo sedmisedadlového provedení lze jednoduchým pohybem překlopit dopředu a poté celé sedadlo posunout. Cesta k nastoupení nebo vystoupení je pak volná.

VW Sharan 2

Převodovka s dvojitou spojkou DSG

Dá se snad porovnávat s klasickou automatickou převodovkou? Ne tak úplně. Šestistupňová převodovka s dvojitou spojkou DSG představuje milník ve vývoji této součásti pohonu. Skládá se totiž ze dvou vzájemně nezávislých dílčích převodovek. Pomocí dvojité spojky jsou podle aktuálního převodového stupně obě dílčí převodovky střídavě spojovány s motorem pomocí dvou hnacích hřídelí. Výsledkem je plynulá změna převodového stupně bez přerušení přenosu hnací síly a při zachování komfortu automatické převodovky.

Multikolizní brzda

Multikolizní brzda se v novém voze Sharan aktivuje v případě, že řidič po srážce nereaguje dostatečně rychle. Systém může po nárazu prostřednictvím okamžité aktivace brzd zabránit případným následným kolizím. Multikolizní brzda je navíc v rámci možností daných systémem schopna zabránit tomu, aby se automobil dostal do smyku. Cestující v novém voze Sharan tak v ideálním případě neutrpí žádná zranění, která by byla způsobena následnými kolizemi a ani ostatní účastníci provozu nepřijdou k újmě. Řidič přitom má kdykoli možnost prostřednictvím dotyku pedálů plynu nebo brzdy činnost systému ukončit.

Multikolizní brzda je u nového vozu Sharan součástí sériové výbavy.

VW Sharan 3

Navigační systémy

Navigační systém (výbava na přání) toho dokáže mnohem více, než jen ukázat cestu do cíle Vaší cesty. Systém "Discover Media" je vybaven barevným dotykovým displejem s vysokým rozlišením o úhlopříčce 16,5 cm, který se díky přibližovacím senzorům velmi pohodlně ovládá. Integrovaný CD přehrávač dokáže reprodukovat hudbu i audioknihy ve formátech MP3, AAC a WMA. Dále je vybaven digitálním USB konektorem, analogovým multimediálním rozhraním AUX-IN, dvěma sloty na SD karty a protokolem bluetooth, jehož prostřednictvím můžete s Vaším chytrým mobilním telefonem telefonovat i v průběhu jízdy.

Zdroj: Volkswagen

Přihlášení