Aktuality ze Slovenska

Zatímco zaměstnanci trnavské automobilky PSA tvrdě vyjednávájí o zvýšení platů, v bratislavské pobočce Volkswagenu se budou rozdávat nemalé prémie. Slovensko se také může pochlubit prvenstvím v počtu vyrobených automobilů na počet obyvatel.

Minulý rok se Volkswagenu dařilo a automobilka se tak rozhodla odměnit svoje zaměstnance, ty na Slovensku nevyjímaje.

Podle informací serveru Aktuality.sk dostane každý pracovník fabriky jednorázový bonus 1428 eur (cca 40 000 Kč). Odměny potvrdil i mluvčí bratislavského Volkswagenu Vladimír Machalík, který uvedl: "Ano, můžu to potvrdit, jde o historicky rekordní sumu, kterou Volkswagen Slovakia vyplatí svým zaměstnancům." Bonus by měli všichni obdržet s dubnovou výplatou.

Další dobrou zprávou pro Slováky je ta, že Slovenská republika je na první příčce žebříčku, co se týče výroby automobilů na počet obyvatel. Česká republika je v těsném závěsu.

Slovensku patří první místo s produkcí 183 aut na tisíc obyvatel. Česko je na druhém místě s 118 auty na tisíc obyvatel. Další pozice můžete vidět na grafu níže (zdroj: Aktuality.sk).

sk g1

Co se týče celkové výroby automobilů, největším výrobcem je suverénně Čína, kde se výrábí více než 25 procent světové produkce. Samotná Číná přitom produkuje víc osobních vozů, než celá celá Evropa. Česko i Slovensko se drží na spodních příčkách dvacetimístného seznamu světové produkce – viz níže (zdroj: OICA).

sk g2

Přihlášení