|
Vítejte,
Host
|
Téma: Az éjszaka, amikor a pult mögül a kártyák felé né
Az éjszaka, amikor a pult mögül a kártyák felé né 23 hodin 26 minut zpět #2862
|
Hosszú műszak volt. Tizenkét óra a kávézó pultja mögött, folyamatos rohanás, mosolygás akkor is, amikor az ember legszívesebben csak lehajtaná a fejét. Ez a kedd estém olyan volt, mint a többi: hazaértem, ledobtam a cipőmet, és a kanapén kötöttem ki azzal a halk zúgással a fejemben, amit a kávéfőző gőze és a csörömpölés hagyott bennem. A telefonom kezembe akadt, gondolkodás nélkül görgettem a hírfolyamot, és valamiért egy ismerősöm posztján akadt meg a szemem. Valami olyasmit írt, hogy a héten ""vavada online"" játszott, és egy este alatt annyit nyert, hogy abból a gyerekeinek vett egy társasjátékot. Nem nagy összeg, csak egy apró öröm, de a szavai átjöttek. Nem dicsekvés volt, inkább olyan, mint amikor valaki elmeséli, hogy talált egy százast a kabátja zsebében.
Nem gondoltam, hogy én is kipróbálom. Esküszöm, nem. Aznap este viszont valamiért nem tudtam aludni. A szokásos esti rutinom része volt, hogy olvasok egy kicsit, de a könyv a polcon maradt. A gondolataim újra és újra visszacsúsztak ahhoz, amit olvastam. Ezerszer is mondják, hogy a szerencsejáték veszélyes, és ez igaz is. De az ember fejében ott motoszkál a kérdés: vajon tényleg csak a mázli? Vagy van ebben valami izgalom, amit a hétköznapok nem adnak meg? Szóval harmincegy évesen, egy szerda este, amikor a város már aludt, én is regisztráltam egy játékra. Nem egy hatalmas kaszinóba csöppentem, hanem egy egyszerű, barátságos felületre, ahol a színek és a hangok egyből azt a fajta játékos hangulatot hozták, amit régen a flipperautomaták is adtak. Az első tétem minimális volt. Talán pár száz forint. Olyan volt, mint amikor az ember egy érmét dob egy kútba – csak szórakozásból. Aztán jött az első nyeremény. Nem egy hatalmas jackpot, hanem egy apró kombináció, ami arra volt elég, hogy visszakapjam a tétemet, és még egy kicsit is. Azt hiszem, ebben rejlik a varázs. Nem az összegben, hanem abban a másodpercben, amikor a képernyőn megjelennek a szimbólumok, és a zene feldobban. Az ember szinte hallja a saját szívverését. Ott ültem a sötét nappalimban, a telefon fénye az arcomra vetült, és mosolyogtam. Mint egy gyerek, aki kapott egy csokit. Azóta is játszom néha. Nem rendszeresen, csak amikor úgy érzem, hogy a hét terhe túl sok. Ma már tudom, hogy a vavada online felülete az egyik olyan hely, ahol ez az este hangulatvilága a legjobban visszaköszön. A színek élénkek, a játékok változatosak, és még a kezdőknek is van kedvük belevágni. vavada online – így hívják, és ez a név valahogy úgy cseng, mintha egy régi barátot köszöntenék. Nemrég azon kaptam magam, hogy már nem is azért nyitom meg, mert nyerni akarok, hanem mert maga a játék folyamata nyugtat meg. A feszültség, aztán a feloldás. Az apró kockázat, amit az ember kézben tart. Tudom, hogy van, aki azt mondja, ez menekülés. Lehet, hogy igazuk van. De engem ez az esti kis kitérő segít abban, hogy másnap újra mosolyogva álljak a kávéfőző mögé. A nyereményeim sosem változtatták meg az életem. A legtöbb, amit valaha nyertem, annyi volt, hogy abból egy hétig bevásárolni tudtam. Nem világmegváltó. Mégis, az a néhány perc, amikor a szerencse rám mosolyog, olyan érzés, mintha a nap is sütne, amikor odakint szakad az eső. A minap összefutottam azzal az ismerősömmel, akinek a posztja anno elindított. Megkérdezte, hogy próbáltam-e már. Mondtam neki, hogy igen, és hogy kellemes meglepetés volt. Ő csak bólintott, és azt mondta: „Tudod, a lényeg, hogy szórakozz, és soha ne tégy fel többet, mint amit szeretnél elveszíteni."" Igaza van. Ez olyan, mint a hullámvasút: csak akkor élvezheted, ha elfogadod, hogy lesznek emelkedők és lesznek zuhanások is. A hétköznapokban úgyis mindig az utóbbit kapjuk ingyen. Ma este is játszottam egy kicsit. Betettem egy kisebb összeget, mint amennyit egy pizzára költenék, és csak élveztem a játékot. Nem nyertem nagyot, de nem is veszítettem sokat. Csak volt egy fél órám, amikor nem a holnapi tennivalókon járt az eszem, hanem a pillanatra koncentráltam. Amikor kiléptem, és a telefonomat a töltőre tettem, valami furcsa nyugalom töltött el. Rájöttem, hogy az élet nem a nagy győzelmekről szól, hanem ezekről az apró, értelmetlennek tűnő, mégis felemelő pillanatokról. Nekem ez a játék lett az egyik ilyen. Nem a pénz, hanem a játék öröme. És ezt senki nem veheti el tőlem. |
|
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
|
Vygenerováno za 0.131 sekund