|
Vítejte,
Host
|
Téma: Dostava koja je stigala s bonusa
Dostava koja je stigala s bonusa 3 hodin 2 minut zpět #2807
|
Radim kao dostavljač hrane. Već četiri godine. Na starom skuteru koji troši više ulja nego benzina, jurim od restorana do restorana, od kuće do kuće. Kiša, sunce, snijeg – nema veze. Paket mora biti topao. To mi je šef rekao prvog dana i toga se držim. Ljudi me ne pamte po imenu, pamte me po tome što sam im donio večeru. I to je u redu.
Taj dan je bio petak. Završio sam smjenu u pola jedanaest, natovario skuter u podvožnjaku i krenuo pješke doma. Kiša je padala, ali ono sita, zaguljena kiša koja ti uđe pod ovratnik i ne izlazi. Stan mi je na drugom kraju grada, u staroj zgradi bez lifta. Tri kata. Svaki put kad se popnem, osjetim koliko su mi noge umorne. Sjednem na krevet, izujem cipele i samo gledam u zid. Kuhinja prazna. Frižider prazan. Novčanik lagan. Uobičajeni petak, zapravo. Uzmem mobitel da vidim ima li još koji posao za vikend. I na oglasniku vidim nešto čudno – lik traži dostavljača za prijenos paketa. Samo jedan dan. 300 kuna. Nije puno, ali nije ni malo. Nazovem ga. Javi se neki Tomislav, kaže: "Dođi sutra ujutro po paket, odvezi ga u Zaprešić i 300 je tvoje." Rekoh – dogovoreno. Ali te noći nisam mogao spavati. Kiša je lomila po prozoru, u stanu je bilo hladno, a ja sam razmišljao o parama. Nema ih dovoljno. Nikad ih nema dovoljno. I tako, negdje oko jedan iza ponoći, sjetio sam se da mi je prijatelj Marko pričao o jednoj stranici. Rekao je: "Samo se registriraj, stavi 50 kuna i vrti. Što imaš za izgubiti?" Tada sam se nasmijao. Ali te noći – nisam se smijao. Upalim laptop. Nađem stranicu. Čista, jednostavna. Gumb za prijavu je na vrhu. Kliknem. Trebalo mi je manje od minute da upišem sve podatke. Vavada prijava Hrvatska – piše na ekranu. I odjednom sam unutra. Stavio sam 50 kuna. To mi je kao dva gableca. Ako izgubim, preživjet ću na kruhu i pašteti par dana. Krenuo sam vrtjeti jednu igru s automobilima. Ništa posebno, obični slot. Ali nešto me držalo. Gubim 10, dobijem 5. Gubim 20, dobijem 8. Već sam bio na 30 kuna i počeo sam razmišljati – zašto uopće pokušavam? Nisam ja sretnik. Sreća zaobilazi dostavljače. Ali onda sam kliknuo na drugu igru. Ona s plodovima mora. Hobotnica, morski konjic, školjka. I odjednom – tri hobotnice. Bonus. Nisam vjerovao. Ekran je počeo svijetliti plavom bojom. Krenule su besplatne vrtnje. Prva – 30 kuna. Druga – 70. Treća – 150. Već sam sjedio uspravno, prstima stisnuo rub stola. Četvrta – 300. Peta – 600. Ovdje sam već zaboravio na kišu, na hladnoću, na sutrašnju dostavu. Šesta – 1.200. To je više nego što zaradim u pet dana vožnje. Sedma vrtnja – 2.400 kuna. Trebalo mi je deset sekundi da shvatim što se dogodilo. Gledao sam broj na ekranu i nisam vjerovao. Dvije tisuće četiristo. To je pola mjesečne plaće u jednom trenutku. Ruke su mi se tresle dok sam stiskao isplatu. Povukao sam sve. Nisam želio riskirati. Nikad u životu nisam vidio toliko novca na svom računu osim plaće. Novac je sjeo za manje od minute. Te noći nisam spavao. Ležao sam i buljio u strop. Sutradan sam otišao na tu dostavu za Tomislava. Odvozio paket u Zaprešić, dobio 300 kuna, vratio se kući. I onda sam sjeo i razmišljao – što s 2.400 kuna? Prvo sam platio struju. Dugovao sam 800 kuna. Onda sam kupio nove gume za skuter. Moje su bile glatke ko staklo, svaki put po kiši sam se klizao ko idiot. Još 600 kuna. Ostalo mi je 1.000 kuna. S 1.000 kuna sam napravio nešto što nisam napravio godinama – otišao sam u restoran. Ne neki fensi, nego onaj mali kraj tržnice gde rade dobru janjetinu. Sjeo sam sam za stol, naručio janjetinu, salatu i dvije pive. Konobar me pitao: "Čekate nekog?" Rekao sam: "Čekam sebe. Dugo se nismo vidjeli." Jeo sam polako. Uživao u svakom zalogaju. Gledao ljude oko sebe, obitelji, parove, ekipe s posla. I nisam bio ljubomoran. Prvi put nakon dugo vremena bio sam miran. Ostatak novca? Potrošio sam na poklon za mamu. Rođendan joj je bio za tjedan dana. Kupio sam joj onaj aparat za kavu koji je gledala u dućanu šest mjeseci. Koštao je 450 kuna. Kad sam ga donio, rekla je: "Sine, odakle ti ovo?" Rekao sam: "Mama, sretan rođendan. Našao sam neki dodatni posao." Nije pitala više. Samo me zagrlila. I dan danas vozim skuter. I dan danas dostavljam kinesku hranu i pizzu po kiši. Ali nešto se promijenilo. Svako malo, kad završim smjenu i sjednem u stan, otvorim tu stranicu. Vavada prijava Hrvatska – nekoliko klikova. Ubacim 50 kuna, vrtim deset minuta i gasim. Ponekad izgubim, ponekad ostanem na nuli. Jednom sam dobio 200 kuna. Ništa posebno. Ali nije ni bitno. Bitno je da znam – sreća postoji. Ne dolazi često. Ne dolazi svima. Ali kad dođe, treba je znati uzeti i ne biti pohlepan. Ja sam te noći uzeo svoje. I iskoristio pametno. Ne kažem da će svatko dobiti. Većina neće. Ali ja jesam. I svaki put kad pokrenem skuter ujutro, sjećam se tog osjećaja. Kad je ekran zasvijetlio plavo. Kad su se brojke slagale u moju korist. Kad sam shvatio da i dostavljač može imati svoju sretnu priču. Ako ništa, makar sam jeo janjetinu. To je više nego što sam imao mjesecima. |
|
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
|
Vygenerováno za 0.093 sekund