Společnost Volkswagen Slovakia otevřela brány široké veřejnosti

V bratislavském závodě firmy Volkswagen Slovakia se v neděli 29. května uskutečnil "Deň otvorených dverí" a věřte nebo ne, bylo to velkolepé! Nepřeberné množství atrakcí pro děti i dospělé, soutěže, prohlídky výrobních hal, desítky naleštěných Volkswagenů a jedno hudební vystoupení za druhým přilákalo do areálu fabriky kolem 30 000 návštěvníků. My jsme byli mezi nimi a rádi vám tímto článkem zprostředkujeme, co všechno bylo v rámci 25. výročí firmy Volkswagen Slovakia k vidění.

 Bratislava13

Hlavní motto akce: "25 rokov v pohybe"

Bez nadsázky by se dalo říct, že v usilovném pohybu museli být i všichni ti, kteří chtěli projít celý areál - atrakci po atrakci, aktivitu po aktivitě, prohlídku po prohlídce.

Pokud to teda v rámci jednoho (extrémně slunečného) dne bylo vůbec možné. Pravdou totiž je, že organizátoři toho přichystali tolik, že člověk nevěděl, kde začít. 

Bratislava14

Prohlídky výrobních hal

Po důsledném prostudování mapy jsme se rozhodli, že začneme tím, na co jsme byli nejvíce zvědaví - prohlídkou výrobního závodu. Co nás zaujalo nejvíc, byla montážní hala o velikosti 21 fotbalových hřišť, ale své kouzlo měly pochopitelně i procházky dalších částí fabriky.

Ať už se jednalo o karosárnu, kde se nachází více než 1 000 robotů, nebo o pilotní halu, která byla veřejnosti otevřena vůbec poprvé v historii.

Za zmínku také stojí doména lisovny - tzv. lis PXL91, který dokáže vyvinout takový tlak, jaký by vznikl, kdybyste na sebe postavili 4 200 Touaregů. 

Kromě všech inovativních prvků a automatizovaných procesů bylo příjemné vidět a hlavně slyšet, s jakou hrdostí tatínci popisují svým rodinám, co a jak na svém pracovním místě vykonávají. Jediné co nás v tu chvíli mrzelo, byl zákaz focení.

Bratislava15

Expozice unikátních modelů

Dalším hojně navštěvovaným objektem byla výstavní hala plná jedinečných Volkswagenů. K vidění byl například Golf IV R32, který zrychlí z 0 na 100km/h za 6,6 sekundy.

Původně bylo v plánu vyrobit tento model v počtu 5 000ks, ale kvůli vysoké popularitě a rychlému vyprodání se konečný počet navýšil o dalších 12 000.

Bratislava

Krasavcem, který si vysloužil velkou pozornost procházejících, byl také vůz Polo A03 GP

Tento model se začal v Bratislavě vyrábět po tom, co skončila jeho produkce ve Wolfsburgu. Verze A03 GP se na Slovensku vyráběla v letech 1999 - 2001 a celková produkce se zastavila na čísle 171 000.

Bratislava9

Vedle dalších vystavených vozidel (studie terénního vozidla Háčik, Passat Variant z roku 1991, Bora V6 4MOTION nebo Touareg Freedom) byla k vidění i řada jubilejních modelů.

Byl by hřích nezmínit milionté vozidlo, které vyjelo z bratislavské výrobní linky - Touareg (viz. foto), nebo 10-ti milionté auto značky Volkswagen. Tím se stal Brouk, kterého bratislavskému závodu daroval profesor Piëch. Na fotografii jej najdete přímo vedle zmiňovaného Touaregu.

Bratislava12

Doprovodný program pro děti i dospělé

Kdybychom měli vyjmenovat všechny atrakce, které se v areálu nacházely, jednalo by se o opravdu dlouhý seznam. Místo toho radši zmíníme ty, které měly z našeho pohledu největší úspěch.

Málokdo například odolal prohlídce speciálně upraveného Transporteru druhé generace. Stejně jako kávě, která se z něj servírovala.

Bratislava2

Kvitujeme i rozsáhlé dětské městečko, kde si to ti nejmenší návštěvníci užívali plnými doušky. Skákalo se v hradech, jezdilo se na offroadových čtyřkolkách, soutěžilo se v zručnosti, točilo se kolem štěstí a to zdaleka nebylo všechno.

Údiv a překvapení na tváři vyvolával kouzelník, kreativita jednotlivců se testovala v tvořivých dílnách a v neposlední řadě došlo i k malování na karoserii. Zkrátka program šitý dětem na míru.

Bratislava4

Dospělí si pochopitelně taky zajezdili, a to v rámci testovacích jízd na 2,8 km dlouhé dráze nebo v oblíbené offroadové zóně. Adrenalin zde zvedalo celkem 25 překážek, ze kterých lze vyzdvihnout například písečné duny, vodní příkopy nebo 35-ti stupňový náklon.

Jezdilo se s Touaregy, které byly k vidění takřka na každém rohu. Velkou mírou se o to zasloužili členi Touareg clubu Slovakia, u jejichž výstavních vozů se zastavoval jeden zvědavec za druhým.

Příjemné bylo setkání s panem Fuchsem, naším věrným clubákem, který zde vystavoval svůj modrý Touareg. Jedná se o vůz, který svého řidiče nezklamal na žádné ze svých expedic, ať už se jednalo o Island, Maroko nebo Libyi.

Bratislava8

Co se týče hudebních vystoupení, i tady si každý přišel na své. Nechyběl úspěšný účastník soutěže Slovensko hľadá SuperStar Adam Ďurica, dále Vrbovskí víťazi, zazněla i Pravda víťazí v podání legendární Tublatanky a z velkého množství fanoušků se těšila i Celeste Buckingham nebo Majk Spirit.

Vrcholem pak bylo vystoupení populární skupiny IMT Smile. Uznejte sami, že organizátorům se podařilo namixovat opravdu atraktivní sestavu domácích interpretů.

Bratislava7

Co nás dále zaujalo?

Zpestřením této události byla také účast známých osobností. Spoustu podpisů rozdala slovenská hokejová legenda Ľubomír Višňovský, stejně jako známý automobilový závodník Matej Homola nebo rekordman ve zdolávání náročných a dlouhých tras - Rainer Zietlow

Své publikum si však našla i jedna méně živá postavička - robot NOX, který navzdory svému děsivému vzhledu přesvědčil všechny přítomné o své dobré povaze. Zatancoval, zazpíval a rovněž jako ostatní významné osobnosti, souhlasil se spoustou "selfíček."

Bratislava11

Ti z nás, kteří v bratislavské fabrice ještě nebyli, se nemohli vynadívat na lanovku, kterou se vozidla přepravují z haly na testovací dráhu.

Tato lanovka je dlouhá 452 metrů a transport probíhá za průměrné rychlosti 8km/h. Překvapením pak bylo, když se místo vozidel Volkswagen začala ve vzduchu zmítat oslavná číslovka 25. Promyšlené do posledního detailu, napadalo nás.

Bratislava3

Den otevřených dveří zkrátka nelze hodnotit jinak než pozitivně. Brány společnosti Volkswagen Slovakia jsme opouštěli značně unavení, ale plní dojmů a zážitků, a tak to má být. Pochvala a poděkování tedy míří za celým organizačním týmem.

Kompletní album s fotografiemi naleznete zde.

Přihlášení