Volkswagen Caddy na CNG je rekordmanem v úsporné jízdě

Marek Tomíšek, specialista na úsporné ježdění a šéfredaktor magazínu USPORNE.info, dokázal spolu s Petrem Vomáčkou ujet ve voze Volkswagen Caddy 1,4 TGI 81 kW sériové výroby 784,4 km na jednu nádrž CNG. Na cestě z Prahy směrem ke švýcarskému městu Grauholz spotřeboval vůz 27,74 kg CNG. To představuje průměrnou spotřebu 3,54 kg na 100 km a náklady na 1 km činily 0,85 Kč. Kompletní posádku tvořily čtyři osoby s příslušnými zavazadly. 

Rekordní cesta se uskutečnila na cestě z Prahy do Ženevy na mezinárodní autosalon, kde slavila premiéru nová verze modelu Caddy TGI s převodovkou DSG. Rekord byl zaregistrován do České databanky rekordů Agentury Dobrý den, správce Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov dne 3. března 2016.

Cílem bylo dosáhnout rekordu za reálných podmínek běžného provozu s vysokými požadavky na komfort, bezpečnost i rychlost jízdy. Během cesty panovaly teploty od 0 do 5 °C a vůz byl obsazen a vytížen čtyřmi dospělými osobami s příslušnými zavazadly. Na celé trase jsme většinou udržovali rychlost cca 90 km/h, používali jsme topení a tlak v pneumatikách jsme ponechali na hodnotě doporučené výrobcem pro jízdu s maximálním zatížením,“ říká čerstvý rekordman Marek Tomíšek.

 

„Volkswagen Caddy TGI nás přesvědčil po všech stránkách. Dosažený rekordní dojezd je o to pozoruhodnější, že jsme měli pro rekordní jízdu k dispozici krátkou verzi s menšími nádržemi na CNG,“ dodává. Nádrže na CNG pod podlahou nijak neomezují vnitřní prostor pro cestující a zavazadla, resp. náklad. 

Zdrojem hnací síly v modelu Caddy TGI je přeplňovaný motor 1.4 TGI s nejvyšším výkonem 81 kW (110 k) a maximálním točivým momentem 200 N.m, který je přizpůsoben pro spalování CNG, ale po vyčerpání zásob plynného paliva přejde plynule na spalování benzinu z palivové nádrže o objemu 13 litrů, aby byla zaručena bezproblémová mobilita i v oblastech s méně rozvinutou sítí plnicích stanic CNG.

Benzin je jinak používán zpravidla jen ve fázi spuštění a zahřívání motoru na provozní teplotu při teplotách nižších než -10 °C. Nový Volkswagen Caddy TGI BlueMotion se na českém trhu prodává již od 407 938 Kč bez DPH (493 605 Kč s DPH) ve skříňové i osobní verzi s krátkým nebo dlouhým rozvorem, s mechanickou nebo nově i dvouspojkovou převodovkou DSG. V nabídce je dokonce i lifestylový model Caddy Alltrack s pohonem na CNG.

 

CaddyTGIrekord4

 Natankované množství

 

CaddyTGIrekord2

 Zapečetěná nádrž 

 

CaddyTGIrekord3Dojezd

Zdroj: Volkswagen

Přihlášení