Volkswagen I.D.Vizzion v Ženevě

Volkswagen představil v Ženevě další přírustek do rodiny I.D. Jedná se o Vizzion, kterou můžeme přeložit do češtiny jako „Představa“. Koukneme na to.

Vizzion jako vlajková loď do čtyř let u Volkswagenu, dovedete si to představit? Volkswagen ano. Jedná se již o čtvrtý model, který Volkswagen představil do rodiny I.D.

Co se týká délky, budeme se těšit na 5,11 metru, což by mělo Vizzion řadit mezi luxusní limuzíny. Volkswagen uvádí, že výkon baterií dosáhne 225 kW s tím, že bude mít dva elektromotory. Jeden bude pohánět přední nápravu a druhý zase zadní. Maximální rychlost bude 180 km/h, což mi nepřijde na ten výkon nějak závratné, ovšem také musíme řešit dojezd iontových baterií. Auto by na plné nabytí mělo ujet vzdálenost 665 km, a to už třeba není zase až tak špatné.

Herbert Diess, generální ředitel Volkswagenu (samotné značky, nikoli celého koncernu) řekl: „I.D. Vizzion ukazuje, co jsme schopni vyvinout z hlediska techniky, designu a kvality. Je nejosobnějším, nejemocionálnějším a nejindivudálnějším volkswagenem všech dob. Dává najevo, že i v blízké elektrické budoucnosti budeme používat žádoucí a expresivní automobily a nikoli pouze jednotné plechovky.“

Co se mi líbí, je interiér. Oproti ostatním začkám, ve Vizzion si budete trochu připadat jako doma. Střední sloupky chybí, a proto se dveře otevírají proti sobě (na to jsme zvyklí spíš u Rolls Royce). Jediné, čeho se bojím, je systém Digitálního šóféra. Jedná se o funkci, kdy se celá posádka baví a nikdo neřídí. Auto vás zkrátka dopraví z bodu A do bodu B. Nejsem si jist, vzhledem k tomu, že automobilka chce tyto I.D. začít vyrábět v roce 2022, zda to bude možné opravdu takto praktikovat. Přeci jen se tu bavíme o 4 letech.

Ovšem nejsem jediný, kdo s těmito obavami přišel, jelikož sériová verze bude mít volant, legislativa to vyžaduje a přeci jen není nad zásah člověka v případě nebezpečí. V následujících sedmi letech chce Volkswagen produkovat až milion elektromobilů ročně. Ovšem pokud nechcete čekat, můžete si samozřejmě pořídit elektrický automobil u Vokswagenu už dnes. A jak víme z článků, je to docela i zábava. ;-)

volkswagen id vizzion 30 5a9dad3b53669

volkswagen id vizzion 90 5a9dad400f8aa

volkswagen id vizzion 02 5a9dad3997818

volkswagen id vizzion 03 5a9dad39c6e15

volkswagen id vizzion 20 5a9dad3acc008

volkswagen id vizzion 80 5a9dad3d987f8

Přihlášení