Váš sraz

Říká se, že nevstoupíš podruhé do té stejné řeky. Tahle prastará filozofická pravda se potvrdila i letos při Volkswagen festu na letišti Aeroklubu ČB v Hosíně. Druhý ročník zaměřený na setkání fandů značky Volkswagen napříč všemi modelovými řadami, generacemi či způsoby užití jejich čtyřkolých miláčků, vypadal v mnohém stejně jako v loňském roce, přesto byl tolik jiný...

Už při prvním ročníku jsme se Vám snažili nabídnout sraz, který bude obsahovat vše, co od takové akce fandové chtějí a připravit jim skvělý zážitek. Snad se to i povedlo, ale teprve při přípravách toho letošního setkání jsme zjistili, kam až se dají hranice této akce posouvat, a že před sebou máme ještě spoustu malých či větších krůčků. A tak jsme se s chutí vydali na cestu.

Místo jsme neměnili. Letiště Hosín nabízí vše, co potřebujeme. Dráhu na sprinty, rozlehlé zelené plochy, dobrou dostupnost i spousty krás ke kochacím jízdám po okolí. Nezměnili jsme ani myšlenku setkávání mnoha komunit s láskou ke značce Volkswagen. Proto jste po celý víkend mohli vidět kluky z Volkswagen clubu, Polo clubu, Transporterclubu nebo Brouk klubů, jak vše připravují, pomáhají, zajišťují. Spolupracují. Změnili jsme ovšem název. Z Volkswagen srazu se stal Volkswagen fest. Proč? Protože to lépe vystihuje myšlenku našeho setkání. Je to festival – vozů, zábavy, hudby, radosti. Je to zkrátka oslava VW na konci léta.

Ačkoliv hlavní program byl plánován až na sobotu 26. srpna, dorazili jsme na místo už ve čtvrtek. Nachystat to nejnutnější, postavit podium, připravit nájezdovou rampu, nachystat parkovací plochy. A dobře jsme udělali protože od pátečního poledne přijížděli do areálu desítky aut. Téčka, brouci, ponorky, golfy, passaty. Všehochuť lidí, vozů a generací. Catering již v pátek odpoledne roztočil pivo a nachystáno bylo jídlo. Připraven byl velkokapacitní stan k posezení ve skrytu před spalujícím žárem slunečních paprsků. Večer pak zpříjemnil první koncert nadcházejícího víkendu. Kapela Night Session s covery těch největších světových i českých hitů. K pódiu se pomalu začaly scházet první desítky bavících se Fandů. Dlouho do noci pak ještě probíhala videodiskotéka, protože sil bylo na rozdávání.

Moderování hlavního programu sobotního dne se opět po roce ujal Honza Říha. Velezkušený spíkr a především velký fanda motorsportu a aut oběcně. Kolem desáté hodiny dopoledne program oficiálně zahájil. A hned posílal první zájemce k registracím na sprinty. Tam už čekala nachystaná profesionální časomíra a vytyčená trať. V plánu bylo několik volných jízd k osahání trati, sklouznutí se s kámošem bez ohledu na to, že jeho auto patří do jiné soutežní kategorie. Soutěžní jízdy přišly na řadu až později. Výsledky byly letos viditelné hned na místě a stejně tak i rychlost aut v cílové rovince. Ale pro zvědavce je máme vystavené i na našem webu www.volkswagenfest.cz.

Kdo zrovna nesprintoval, mohl se se svým autem pochlubit na nájezdové rampě. A tuto možnost využilo opravdu hodně lidí. Protože některá auta jsou tak speciální, že nepatří do garáže, patří před lidi a je fajn něco se o nich dozvědět. Na rampě se tak objevily jak historické zvlášnosti, tak upravené speciály. Ale samozřejmě i sériová auta, prostě protože Fandové jsou na své mazlíky pyšní.

Letos jsme podstatně rozšířili také množství stánků, které mohli účastníci navštívit a něco zajímavého si tam vyzkoušet nebo se dozvědět. Nebyl tak problém vyzkoušet si jízdu na simulátoru surfu, umýt si auto za pomoci profesionální techniky, naučit se jak správně pečovat o karoserii, dozvědět se něco o zabezpečování vozů proti krádeži, poučit se o tajích 3D tisku, prohlédnout si a na vlastní kůži vyzkoušet nové vozy z flotily Volkswagen, zažít si prezentaci nového Golfa, prověřit asistenty a jízdní vlastnosti nového Craftera, zaskákat si v nafukovacím hradě nebo si prostě jen chvíli odpočinout s kávou nebo míchaným nápojem v malé kavárničce. Originální suvenýry pak bylo možné koupit v LifeStyle butiku či clubovém shopu, stěstí šel naproti každý, kdo si koupil los do tomboly.

Se zpožděním, které nám nepříjemným překvapením způsobili silničáři, vyrazili na trať i účastníci novinky letošního ročníku – orientační soutěže. Dvacet jedna posádek vyrazilo na projížďku po okolí. Vedeni svým instinktem a podrobným itinerářem cesty. Také oni se vrátili zpět do cíle a mohli si užít příjemný závěr sobotního dne. A kompletní výsledkovou listinu si můžete prohlédnout opět na webu Volkswagen festu.

Po šesté hodině pomalu utichal ruch kolem stánků a všichni se začali soustředit na vyhlašování výsledků. Protože i tam se čekalo na další velký okamžik srazu. Jako první dostali své poháry a medaile vítězové svých kategorií ve sprintech. Po nich jsme vyhlásili vítěze orientační soutěže. Pohárem byli ocenění také majitelé TOP 5 vozů srazu, které přímo na místě vybrala odborná porota tvořená zástupci importéra značky Volkswagen do ČR. Pak nastal okamžik, na který mnozí dychtivě čekali. Slosování vstupenek o hlavní ceny letošní tomboly. Dvě z nich, tlakovky K3, věnovala firma Kärcher a tu hlavní – zbrusu novou lednici z retrokolekce T1 Bulli – zase společnost Gorenje. Po chvíli napětí jsme znali všechny tři vítěze a večer se mohl přehoupnout k závěrečnému koncertu. Večerní pohodovou atmosféru podpořil koncert kapely hrající hity skupin Olympic a Lucie. Hráli dlouho do noci a zábava před podiem běžela v plném proudu. Naplno, jak si Fandové užívali Volkswagen fest první den, tak si jej užívali i ten poslední. Protože takoví jsou, a proto je skvělé dělat podobné akce.

Děkujeme proto především značce Volkswagen za to, že tuto akci podporují takovou měrou, že jim na komunitě svých Fandů tolik záleží. Děkujeme i všem dalším partnerům, kteří nám svým dílem pomohli akci dotáhnout do konce – CB Auto, Gorenje, Lucullus catering, Kärcher, Osram, Zeder, Chemical Guys, Creative Space, kavárna Symposion a ČPP. Velkou práci přímo na místě nebo ještě před srazem odvedli kluci a dívky z Volkswagen clubu, Transporterclubu, Polo Clubu, Beetle Clubu, Brouk klubů a řada dalších, kteří se připojili na místě, spontánně.

Moc děkujeme všem, kdo se srazu zúčastnil. Bylo to 401 vozů a přes 800 lidí. Pro nás je to další krůček na dlouhé cestě a velká motivace pokračovat další rok.
Těšíme se za rok na Hosíně!

 

Přihlášení