Trailer Assist: systém pro bezpečné couvání s přívěsy a karavany

Na základě hesla "pokrok založený na systému" nabízí Volkswagen celou řadu asistentů. Průběžně vás budeme informovat o každém z nich, ovšem v prvním dílu této rubriky se zaměříme na jeden konkrétní: Trailer Assist.

Manévrování s přívěsem nebo karavanem může být ošidná záležitost i pro velezkušené řidiče. Z toho důvodu se Volkswagen rozhodl, že vyjde vstříc všem, kteří mají problém zaparkovat svůj přívěs na příjezdovou cestu nebo do stísněného prostoru, a to prostřednictvím tzv. Trailer asistentu.

Princip tohoto systému vychází z jiného asistenčního pomocníka - Park Assist, díky kterému řidiči bezpečně parkují už téměř deset let. Vývojáři však tento systém obohatili o zadní kameru a na základě pokročilejších inteligentních technologií tak vyvinuli Trailer Assist.

 

Volkswagen řidiče ujišťuje, že parkování s tímto inovativním prvkem se stane snadnou záležitostí, ale jak vlastně Trailer Assist funguje v praxi? Základem je pochopitelně matematika. Vy zařadíte zpátečku, stisknete příslušné tlačítko Park Asisst a následně zvolíte prostřednictvím páčky směr jízdy. Poté pustíte ruce z volantu a můžete jen sledovat, jak váš vůz s přívěsem, respektive karavanem, parkuje do cílové stanice.

Vozidlo po aktivování Trailer asistentu samo zatáčí a na řidiči zbývá jen to, aby ovládal plyn s brzdou a zároveň kontroloval směr jízdy. V případě, že by vozidlo nemanévrovalo podle představ, může řidič prostřednictvím páčky (ovladače zpětného zrcátka) korigovat směr, popřípadě proces couvání kdykoliv ukončit.

 

Zdroj: Volkswagen

Přihlášení