Volkswagen se stal největší automobilkou na světě

Koncern Volkswagen se s více než 5 miliony prodanými vozy za posledního půl roku stal největším prodejcem automobilů na světě. Podařilo se to dokonce ještě dříve, než bylo původně v plánu.

Německý Volkswagen překonal doposud kralující společnost Toyota a stal se nejprodávanější automobilkou na světě. Důkazem jsou čísla za první pololetí roku 2015.

Toyotě mezi lednem až červnem 2015 klesl prodej o 1,5 % na 5,02 milionu prodaných vozů. Volkswagen za stejné časové odbobí prodal 5,04 milionu automobilů, což je pokles o "zanedbatelných" 0,5 %.

Americká společnost General Motors (GM) kralovala do roku 2008, kdy ji překonala právě Toyota. Od té doby se drží na třetí příčce. Toyota uvedla, že za snížení prodeje v tomto pololetí může hlavně pokles na japonském a rozvíjejících se trzích. Prodeje však stouply v USA, Mexiku a Číně.

"Závod mezi Volkswagenem a Toyotou bude velice těsný. Hlavním cílem obou společností je ale především dosáhnout vyššího zisku, než objemu prodeje," dodal pro Bloomberg Koji Endo, analytik společnosti Advanced Research Japan.

Minulý rok prodala Toyota 10,23 milionu vozů, letos "pouze" 10,15 milionu. Volkswagen loni prodal 10,14 milionu kusů, GM 9,92 milionu.

prodeje graf1

Zdroj grafu: Volkswagen AG & byznys.ihned.cz

Přihlášení